Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας


1200px-Gatm_2006-05-14_17_Greece_Crete_monastery_Hrisoskalitissas
img_0165
img_0170
img_0171
img_0173
ΜΟΝΗ4
img_0175
img_0184
mko_m-chrisoskalitissa-06
previous arrow
next arrow

Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται σε απόσταση 76 χιλιομέτρων νότια της πόλης των Χανίων. Απέχει 45 χιλιόμετρα από την Κίσσαμο αλλά είναι πολύ κοντά στο διάσημο Ελαφονήσι, καθώς η απόσταση από την ξακουστή παραλία ως την ιστορική μονή είναι μόλις εφτά χιλιόμετρα. Το κατάλευκο μοναστήρι είναι χτισμένο ψηλά πάνω σε ένα μεγάλο βράχο ύψους 35 μέτρων και η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος από εκεί είναι καταπληκτική.

Το μακρύ όνομα ‘‘Χρυσοσκαλίτισσα’’ σημαίνει ουσιαστικά την Παναγία του χρυσού σκαλοπατιού. Σύμφωνα με το θρύλο, όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Κρήτη, οι μοναχές έκρυψαν τα χρυσά αριστουργήματα του μοναστηριού κάτω από ένα σκαλοπάτι της μεγάλης σκάλας, για να τα προστατέψουν από τη λεηλασία. Το ‘‘χρυσό σκαλοπάτι’’, όπως ονομάστηκε, έδωσε το όνομα στο μοναστήρι. Ο θρύλος λέει επίσης ότι οι μη Χριστιανοί και οι αμαρτωλοί δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το χρυσό σκαλοπάτι ανάμεσα στα 90 σκαλοπάτια του μοναστηριού, το οποίο ήταν ορατό μόνο στους πιστούς.
Το καθολικό της μονής Χρυσοσκαλίτισσας είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα και στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η εικόνα της οποίας λέγεται ότι έχει γίνει πριν από 1.000 χρόνια.